Δελτία Τύπου & Επικαιρότητα

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

20170707 155501

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου τρέχοντος έτους διοργανώθηκε στο Κεντρικό Κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπων Εκκλησιών, θρησκευτικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στο πλαίσιο του άρθρου 17 της Συνθήκης για την ΕΕ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η έκφραση απόψεων όλων των συμμετεχόντων αναφορικά με την πρόσφατη έκδοση της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γερμανός καθηγητής συνταγματικού και διεθνούς δικαίου κ. Christian CALLIESS, υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στρατηγικής και στενός σύμβουλος του Προέδρου Junker.

To Γραφείο μας εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση αυτή από τον Σύμβουλο της Αντιπροσωπείας μας Πρωτοπρεσβύτερο Δρ. Γεώργιο Α. Λέκκα.

Ο καθηγητής CALLIESS παρουσίασε σύντομα τα 5 σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης, που περιλαμβάνονται στην Λευκή Βίβλο και που ποικίλουν από την επαναφορά της ΕΕ σε μια απλώς και μόνο κοινή αγορά έως και την πλήρη πολιτική ενοποίηση της ΕΕ. Εξήγησε ότι σκοπός της σύνταξης της Βίβλου αυτής είναι η μεταφορά της συζήτησης εντός των κρατών-μελών, ώστε να υπάρξει συναπόφαση και δέσμευσή τους για το ποιά Ευρώπη τελικά θέλουμε. Παρατηρήθηκε ότι η διγλωσσία των εκπροσώπων των κρατών-μελών, άλλα να λένε στις Βρυξέλλες και άλλα να υποστηρίζουν επιστρέφοντας στις χώρες τους, έχει θέσει σε πραγματικό κίνδυνο το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών και των υπολοίπων οργανώσεων εξέφρασαν απόψεις, όπως ότι η παρούσα Λευκή Βίβλος αποτελεί πολιτικό μανιφέστο που δεν εκπροσωπεί τους λαούς της Ένωσης, απουσιάζουν από αυτό κρίσιμα ζητήματα όπως αυτά του ρόλου της εκπαίδευσης και της θρησκείας στην καλλιέργεια κοινών ευρωπαϊκών αξιών, πολιτικά ουδέτερη όπως είναι δεν μπορεί να δώσει πολιτικό όραμα στη νέα ευρωπαϊκή γενιά που το περιμένει κλπ.

Συγκεκριμένα, ο π. Γεώργιος Λέκκας υποστήριξε:

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μια πνευματική διάσταση που συχνά υποτιμάται. Η πολιτική ένωση των ευρωπαϊκών λαών στην πραγματικότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κινήθηκε με πολύ πιο γρήγορα βήματα από την πορεία προς την ένωση των χριστιανικών Εκκλησιών. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η πολιτική ένωση των ευρωπαϊκών λαών έχει μια πνευματική διάσταση, αυτό μας υποχρεώνει όλους εμάς τους ανθρώπους της Εκκλησίας να την υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Πιστεύουμε ότι ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας οφείλεται σε μια κακή ερμηνεία της μακιαβελικής διανόησης, σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα είναι πιο σημαντική από την ηθική πράξη.

Ασφαλώς, για την επανεκκίνηση του τρένου της Ευρώπης έχουμε ανάγκη από τις χριστιανικές αξίες που οι επινοητές του πρόβλεψαν ήδη στην αφετηρία του. Αλλά οι χριστιανικές αξίες δεν είναι «νεκρή φύση». Συνδέονται στενά με την χριστιανική ζωή και ήθος και μόνο αυτά είναι που επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε την πνευματική διάσταση μιας «Ευρώπης των Λαών».

Είναι αναντίρρητη πραγματικότητα ότι η θρησκευτική συνείδηση αποτελεί θεμελιακό συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης προσωπικότητας. Οι θεμελιωτές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θέλησαν την οικοδόμησή του πάνω σε στέρεες χριστιανικές αξίες. Εναπόκειται σε μας σήμερα να αποφασίσουμε ποιό τελικά θέλουμε να είναι το θρησκευτικό προφίλ της Ευρώπης αύριο».

Η συνάντηση έκλεισε με γενικευμένη την παραδοχή ότι το ζήτημα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών είναι μείζονος σημασίας, αν πραγματικά αποδειχθεί ότι επιθυμούμε την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Νέα και Ειδήσεις Δελτία Τύπου & Επικαιρότητα 2016 ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ