Οικουμενικοί Έλληνες ευεργέτες

Η Ένωση Μακεδόνων Βελγίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Ευεργέτες χωρίς σύνορα", διοργάνωσε στις 10 Ιουνίου 2010, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ, εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Χριστόδουλου Γαλάνου (1880-1957). Καταγόμενος από τη Βλάστη Κοζάνης ο Γαλάνος υπήρξε ευεργέτης της Ελλάδος, της Τανζανίας, της Κένυας και της Μ. Βρετανίας. Στην παραπάνω εκδήλωση ομιλήτρια ήταν η κ. Ελένη Γκίνου, Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία και ομίλησε με θέμα: «Χριστόδουλος Γαλάνος - Η οικουμενικότητα της ευεργεσίας». Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί φίλοι και ήταν η πρώτη μιας σειράς παράλληλων άλλων εκδηλώσεων όπως η ενημέρωση των Ελλήνων μαθητών των Βρυξελλών για τους ευεργέτες, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν, την Κυριακή, 13 Ιουνίου, με μνημόσυνο εις μνήμην του Έλληνα ευεργέτη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Βελγίου κ. Κων/νος Κίζας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Ελένη Μαλούτα, Γενική Γραμματέας της Ένωσης μαζί με τον συνεργάτη της Αντιπροσωπείας μας Δρ Κων/νο Ζορμπά. Ο Πανιερώτατος συνεχάρη θερμά τους υπεύθυνους για την όμορφη αυτή πρωτοβουλία της Ένωσης Μακεδόνων Βελγίου και τόνισε τη σημασία της ευεργεσίας και του ευεργέτου στη ζωή της Εκκλησίας και της Κοινωνίας μας. «Κάθε πράξη προσφοράς», είπε ο Πανιερώτατος, «περιέχει μέσα της φιλοπατρία και φιλανθρωπία, εργατικότητα και λιτότητα, συμμετοχικότητα και κοινωνικότητα». Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης έκανε μια ιστορική αναδρομή στο έργο της Ένωσης καθώς και στις νέες πρωτοβουλίες του Δ.Σ. και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο για τη συνεργασία και για τη βοήθεια που προσέφερε η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Η ομιλήτρια ξεκίνησε την ομιλία της παρουσιάζοντας τις προσωπικές της μελέτες και έρευνες για τον ευεργέτη Χρ. Γαλάνο, «τον ευεργέτη των τριών ηπείρων», όπως είπε η ίδια, και αναφέρθηκε ειδικά στο χώρο της Αφρικής. Η ομιλία της περιεστράφη στους τρεις βασικούς χώρους προσφοράς του Χρ. Γαλάνου, την υγεία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. «Τίποτε δεν μετρούσε μπροστά στην αγάπη του για τα παιδιά», είπε η ομιλήτρια, «και την αγωνία του μήπως χάσουν τη δυνατότητα να μορφωθούν». Η κ. Ελένη Γκίνου με τρόπο γλαφυρό και λόγο πλούσιο σε συναίσθημα και προσωπικό βίωμα προσέφερε στους παρευρισκόμενους μια ζωντανή εικόνα των Ελλήνων και της προσφοράς στην Αφρική, που δυστυχώς παραμένει άγνωστη. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της είπε χαρακτηριστικά: «Η επιλογή του Γαλάνου να μην ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με τη φυλή, το χρώμα και την εθνικότητά τους αποτελεί ένα δείγμα της κοσμοθεωρίας του. Στις πράξεις της ευποιίας και στην προσφορά του διαφαίνεται ο σεβασμός προς τη διαφορετικότητα και η έγνοια του για τον άλλον, ανεξάρτητα από την προέλευσή του, κάτι που κάνει τον ίδιο και την ευεργεσία του οικουμενική».

Ακολούθησε συζήτηση και στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν των επισκεπτών.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γεγονότα 2010 Οικουμενικοί Έλληνες ευεργέτες